Producenci

Uczulenie na gluten dotyczy coraz większej ilości osób na całym świecie, także w Polsce. Znajduje się w bardzo dużej ilości produktów w tym w tak chętnie używanej u nas mące. Dla osób, które nie mogą spożywać glutenu nawet w śladowych ilościach powstały dedykowane produkty zawierające certyfikat (zazwyczaj będzie to przekreślony kłos na opakowaniu). To dzięki nim można ograniczyć spożywanie szkodliwego glutenu praktycznie do zera. 

Białą mąkę można zastąpić bezglutenową jednak należy pamiętać, że struktura oraz smak wypieków może ulec zmianie. Te, są zazwyczaj mniej kleiste i posiadają bardziej ziarnistą strukturę. Bezglutenowa mąka dzieli się na kilka właściwych rodzajów: 

- Gryczana, wytwarzana z ziaren gryki. Jej znakiem rozpoznawczym jest bardzo charakterystyczny wypalany smak.

- Ryżowa, którą należy zmieszać z inną, ponieważ może nie nadawać się do wypieków.

- Tapioka, wytwarzana jest z manioku, jej zaletą jest to, że nie posiada zupełnie żadnego smaku. Idealna do budyni lub kisielu.

MĄKA JAGLANA BIO 500 g MĄKA JAGLANA BIO 500 g
Producent: Bio Planet
Cena: 8,89 zł
szt.
zobacz więcej
MĄKA KOKOSOWA BIO 800 g MĄKA KOKOSOWA BIO 800 g
Cena: 15,55 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl